Larevel Fremework Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Laravel, basit ve kolay anlaşılır kod yapısı sayesinde temel uygulamalardan en gelişmiş projelere kadar ihtiyaçları karşılayabilen bir PHP çerçevesidir. MVC yapısına sahiptir ve PHP ve OOP'nin tüm özelliklerinden yararlanarak web uygulamalarının geliştirilmesine olanak sağlar. Açık kaynak kodlu bir sistemdir. Laravel, slogan olarak "Web sanatçıları için PHP çerçevesi" ifadesini kullanır. Birçok temel gelişmiş özelliğe sahiptir. Bu sayede PHP geliştiricilerine sunduğu fırsatlarla sloganını yakalar.
Laravel, öğrenmesi kolay yapısı ile amatör veya profesyonel tüm web geliştiricileri tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle geliştiriciler tarafından kullanılan sürüm kontrol sistemi Github üzerinde en çok takip edilen PHP framework projesidir.
Geliştiriciler, farkında olmadıkları konularda yardım isteyebilecekleri büyük bir Laravel topluluğu oluşturur. Açık kaynak yapısı sayesinde diğer geliştiriciler başka kişilerin sitelerinde geliştirme yapabilmektedir. Geliştiriciler için işleri kolaylaştırması, bu PHP çerçevesinin hızlı büyümesine yol açmıştır.
Laravel Özellikleri Nelerdir?
Laravel, çeşitli ihtiyaçları karşılayan özelliklere sahiptir.
Eloquent: Bu yapı, ORM sistemi üzerine kurulmuş ve aktif kayıt sistemini kullanan bir veri tabanıdır. Eloquent sistemi tarafından oluşturulan tablo, nesne sınıfı ile iletişim kurar ve bir bağlantı kurar. Bu bağlantı, web geliştiricilerinin SQL olmadan veritabanından bağımsız olarak çalışmasına olanak tanır.
Bu şekilde, MySQL'de başlatılan bir projeyi daha sonra başka bir SQL tabanlı projeye dönüştürebilirsiniz.
Kök: Kök yapısı çerçeve için çok önemlidir. Laravel ise oldukça gelişmiş bir ray yapısına sahiptir. URL'nin hangi yöntemle gönderileceğini kolayca tanımlayabilirsiniz. Bu, URL'yi birden çok yöntem kullanarak düzenlemenize olanak tanır. API rotalarını farklı şekillerde oluşturarak mobil ve masaüstü uygulamaları ile uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca süzgeç ve kontrollerden geçtikten sonra controller sınıfına yönlendirme kılavuzu gönderebilirsiniz.
Bıçak motoru: Bıçak motoru bir görünüm yapısı olarak kullanılır. MVC yapısı çerçeve tarafından kullanılır, ancak işlenen veriler tipik olarak görünüm bölümüne gönderilerek de kullanılır. Bu yapılarda, yankı ve foreach yöntemlerinde blade sözdizimi kullanılır. Bu size neyin nerede olduğu üzerinde kolay kontrol sağlar ve projenizi hızlandırır.
Migration: Laravel'de veritabanı tabloları oluşturmanıza izin veren bir sistem. Bu, tablodaki işlemleri gerektiği gibi getirmenize ve bunları sürüm kontrolü ile düzenlemenize olanak tanır. Bu, bir veritabanı ara yüzüne ihtiyaç duymadan tablolar oluşturmanıza ve bunları veritabanına göndermenize olanak tanır. Bu sayede projenizi başka bir ortama taşırsanız veritabanı oluşturmak yerine uygulamanızdaki yapıları kullanarak sisteminizi hazırlayabilirsiniz.
Birim testleri: Bu, birden fazla web geliştiricisi tarafından geliştirilen projelerde kullanılabilecek önemli bir test yapısıdır. Bu yapı sayesinde proje sonuçlarının tutarlılığını kontrol etmek için testler
Oluşturulur.
Sayfalandırma: Kullanımı kolay bir sayfalama yapısı oluşturmak için kullanılan bir işlev.
Performans: Laravel performansa odaklanır. Bu nedenle performans arttırıcı birçok bileşen içerir. Bunun örnekleri, verimli bir önbellek yapısı ve kolay bağlantılar sağlayan Redis sistemidir. İşlem süreleri uzun olan sistemlerde kuyruk sistemi bulunur. Açık kaynak kod sayesinde yazılım geliştiricilerin katkıları sayesinde Laravel'in performansı her geçen gün artıyor. Form doğrulama: PHP altyapısı kullanan projelerde doğrulama süreci uzun sürebilmektedir. Çok fazla form doğrulama seçeneği bu iş için daha fazla zaman harcayacaktır. Ancak Laravel'in içerdiği fonksiyonlar sayesinde birçok farklı veri tipini veritabanı ile karşılaştırarak geliştiricilere sonuç sağlayabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir kod yazmadan saniyeler içinde form doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz.